Предполага се, че динозаврите са измрели вследствие на гигантски астероид, който удря нашата

...
Предполага се, че динозаврите са измрели вследствие на гигантски астероид, който удря нашата
Коментари Харесай

Астероидът, избил динозаврите, е отключил истински Апокалипсис

Предполага се, че динозаврите са измрели в резултат на гигантски астероид, който удря нашата планета. Той е бил с размерите на приблизително огромно населено място и е паднал наоколо до днешния мексикански град Чиксулуб на полуострова Юкатан преди към 66 милиона години.

Днес обаче учените откриха, че по време на злополуката единствено за няколко секунди се е освободила сила, еквивалентна на тази при експлозията на 40 000 нуклеарни бойни глави. Това е отключило серия от ужасяващи процеси. Взривът е образувал световни огнени стихии, провокирал е ураганни ветрове, които са бушували на фронт от десетки хиляди километри. Бреговете са били унищожени от опустошителни вълни-цунами. Всичко това е предизвилао огромни свличания на земни маси и трусове по цялата планета.

Много организми евентуално щяха да преживеят опустошенията, в случай че не беше световното захлаждане, което е настъпило след катастрофата. Прахът и газовете, освободени във високите елементи на атмосферата, са отразявали слънчевата сила в продължение на доста години. Това трагично е охладило планетата и е довело до тъй наречените Кредно-Палеогенно всеобщо измиране, при което са починали към 75% от формите на живот, които до тогава са обитавали Земята.

Източник: Science Alert

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР